Aláírásgyűjtés az iskoláért
2013. május 22. 09:51

Aláírásokat gyűjtöttek a mártélyi szülők azért, hogy a helyi iskola felső tagozata továbbra is a faluban működjön. Megírtuk: kevés a diák Mártélyon – a törvény szerint osztályonként 14 gyereknek kell lennie –, ezért szeptembertől Vásárhelyre járnak a felsősök.

– 210 felnőtt és 93 gyerek írta alá a nyilatkozatot. Úgy vélik, a jövőben is szükség van a faluban a felső tagozatra – mutatta a gyűjtőívet Kovácsné Kulik Emese tegnap az iskola előtt. Az édesanyának 3 gyermeke van: Krisztián 3 éves óvodás, Roland 11 éves, szeptemberben lesz 5. osztályos, Leila Vásárhelyen tanul. – Nincs vesztenivalónk. Ha megszűnik a felső tagozat, akkor egy idő után az alsósok is szedhetik a sátorfájukat, és az óvoda sincs biztonságban. A szülők nem tudják, nem is akarják többfelé vinni a gyerekeiket. Az aláírásokat több minisztériumba is elküldjük.

– Havonta mintegy 20 ezer forintba kerülne, ha Vásárhelyen tanulnának a gyerekeim – vette át a szót Zámboriné Pintér Szilvia. – Zoé első osztályba megy, Bence szeptembertől negyedikes lesz, Zsófi pedig hatodikos. Lehet, hogy földrajzilag a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola közel van Mártélyhoz, de a tanulóbérlet pénzbe kerül. Ha Zsófinak mennie kell, akkor már nem hagynám itt Bencét sem, de a 2 éves Bendegúz óvodai beíratását is nagyon meggondolnám. Egyedül nem hagynám, hogy bejárjanak, kísérni kellene őket. Egyébként tanulócsoportban kell a 14-es létszám, az megvan – mondta. A Zámbori család 2007-ben pont azért költözött Mártélyra, hogy többgyermekesként hozzájáruljon az iskola megmentéséhez. Az önkormányzat ingyentelket biztosított számukra, végül házat vásároltak.

– Szegedről jöttünk, főként azért, hogy családias, falusi környezetbe járjanak suliba a gyerekek. Kis létszámú osztályba. Egy városi, nagyobb intézményben sokkal nehezebb dolguk lenne a mártélyi diákoknak – tette hozzá az anyuka. A család azt fontolgatja, ha nem rendeződik megnyugtatóan az iskola sorsa, akkor továbbállnak Mártélyról.

Már 210 felnőtt írta alá a nyilatkozatot – mutatja Kovácsné Kulik Emese. Fotók: DM/DV
Már 210 felnőtt írta alá a nyilatkozatot – mutatja Kovácsné Kulik Emese.
Fotó: DM/DV


– Alsóban lehet összevonni osztályokat, felsőben a törvény nem engedi. Szeptembertől a hetedikesek közül csupán ketten lesznek mártélyiak, de még a vásárhelyiekkel és a mindszentiekkel együtt is csak 10-en lesznek. A törvény betartásával azt néztük, mi jó a gyerekeknek. A Varga Tamás Általános Iskola közel van Mártélyhoz, felújított, modern. A 19 sajátos nevelési igényű gyereket szakbizottság vizsgálja meg, hogy olyan intézményben tanuljanak tovább, ahol megfelelő fejlesztést kapnak. A többiek pedig középiskolásként úgyis kikerülnek a falusias iskolából, az átszervezéssel hamarabb megszokják a nagyobb létszámú osztályokat. Az utazás költségeit az intézmény fenntartójának kell állnia a törvény szerint. Az pedig, hogy a fiatalabb gyerekeket is elvihetik az iskolából, a szülők döntése. Kértem, ne tegyék. Meg kell felelni a törvénynek, és az a fontos, hogy a gyerekeknek a lehető legjobb legyen – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin vásárhelyi tankerületi vezető.

 

Forrás: Délmagyar.hu