Csongrád megye 2012. I. félévi lakossági eladósodottsági adatai
2012. augusztus 24. 14:32

Első sorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás. A tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzálog hiteleket is. A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait.

 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara utólagosan készít statisztikai kimutatást a végrehajtási eljárásokról, így 2011. évben 434.037 db végrehajtási ügy indult, melyekben a követelés összege 664.613.556.062 Ft volt.

 

Az eljárások 85 %-a 500.000 Ft alatti, míg csupán 1 %-a 10.000.000 Ft feletti értékű követelés.

Ezek a számok 2012. első félévében csaknem 20 %-kal növekedtek, melynek oka. hogy a lakosság tartalékai elfogytak, és már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik.

 

Csongrád megyében a lakossági eladósodottsági adatok a következőképpen alakulnak:

A 2011.-es év azonos időszakához képest 2012. első félévében a tartósan bedőlt hitelek száma 13.110-ról 15.730-re növekedett, amely csalásonként négy főt számolva kb. 65.000 lakost érint. Ez egy  megyeszékhely lakosságának felel meg.

 

A kilakoltatási kvótának köszönhetően csak az ügyek kisebb része jut el az idei évben a kilakoltatási szakaszig. A PSZÁF adatai szerint 2012.-ben az alábbi leosztásban lehet kilakoltatásokat lefolytatni.

Jelenleg a megyében  3.398 ingatlan vár árverésre. Ebből 2012. I. negyedévben 3 %-ot, azaz 105, a II. negyedévben 117családot lehet kilakoltatni. Becslés alapján a III. negyedévben 130, a IV. negyedévben pedig 150 kilakoltatás várható. A többi kilakoltatás a követkkező években fog megtörténni. 

 

A tendenciákat jól mutatja, hogy az  öt évvel ezelőtti 194 482 indított végrehajtási eljárás száma 2011. végéig 434 037-re növekedett. Ez csaknem 120 %-os növekedést jelent országosan. A 90 napot meghaladó tartozások a tavalyi 147.000-ről ez év májusáig 170.000-re nőttek országosan.

2011-ben országosan 2769 árverés volt eredményes. A kitűzött árverések száma  országosan 9,1 %-kal növekedett.

 

A kilakoltatások száma a végrehajtások számához viszonyítva a tavalyi 0,0458 %-ról, amely csak jelképes volt, elérheti a százszorosát.

 

Jelentős szempont az is, hogy letisztázódott, mely rétegek részére nem sikerült még megnyugtató adósmentős intézkedést tennie a kormányzatnak. Aki tudott, vagy akart az elmúlt évben már végtörlesztett. Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik csak simán forint-hitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 %-os tartozás elengedésével, a szigorú feltételrendszer miatt csak 1-2 ezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, amely az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.

 

Előzetes információk szerint a megyében csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak a kilakoltatottak elhelyezésére. A kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel, de eekz a nagyobbaknál is csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

 

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez. Az egyesület az egész országban ingyenesen segít a bajba jutottakon. Az ezzel kapcsolatos információkat az érintett családok megtalálhatják a www.bankikarosultak.hu honlapon, és közvetlenül ingyenes tanácsadást, segítséget is kaphatnak problémás ügyükre.

 

Talán a 2012-es év lesz a legrosszabb a pénzügyi válság évei között. Egyrészt: megmutatja, kik maradnak talpon és fizetik tartozásaikat, másrészt kiderül: kik azok, akiknek erre már nincs esélyük és lehetőségük.

 

Az Egyesület minden önkormányzat részére felkérést küldött, hogy hirdetményét az ingyenes tanácsadásról tegye elérhetővé, a bajba jutottak részére Sajnálatosnak tartjuk, hogy amegyében  Önkormányzatok csaknem fele még  nem élt ezzel a lehetőséggel. Ez is jól mutatja a társadalom fásultságát.

 

Kovács László

főtitkár