Felmérte már egészségét? Mutatjuk, mikor pótolhatja!
2015. szeptember 2. 22:10

Egy lépés az egészségünkért Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programjának (TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004) elsődleges célja Csongrád megye lakossága egészségtudatos magatartásának formálása. A projekt keretében járásonként három alkalommal, összesen 21 helyszínen várják a lakosságot. Szeptember 3-án Mártélyon, szeptember 4-én Öttömösön, szeptember 5-én Ruzsán lesznek szűrések.

A projekt célja a népegészségügyi célzatú szűrések népszerűsítése konkrét szűrések, illetve tudásátadás és kommunikáció segítségével, vagyis Csongrád megye hosszú távú egészségfejlesztési programjának megalapozása. Prioritást élvez a projektben az egészségben eltöltött életévek számának növekedése, valamint a megelőzhető megbetegedések okozta idő előtti halálozás csökkenése.

A komplex szűrésre berendezett buszon lehetőség van hallás-, látás-, UH-, EKG-vizsgálatok végzésére. Ezen kívül Doppler-index-, BMI-, testzsír-mérések, valamint szükség szerint tesztcsíkkal történő koleszterin és vércukor meghatározással. A buszokon a méréseket végző asszisztenseken kívül szakorvosok is jelen lesznek, ezáltal helyben elérhetővé válik a szakorvosi konzultáció.

A szűrés magába foglalja az anamnézis felvételt, azaz részletes kérdőív kitöltését a lappangó cukorbetegség kimutatására, testsúly-, testmagasság-, testzsír-mérés, BMI (testtömegindex) meghatározás, végtag keringés vizsgálata (doppler) és vérnyomás mérés. Ujjbegyből történő vérvéte, vizeletvizsgálat, valamint vércukor, koleszterin, triglicerid és cukor mérése. A szív működésének elektromos vizsgálata légzésfunkciós vizsgálat, véroxigén telítettség (szaturáció) mérés. Hasi szervek (máj, epehólyag, epe utak, lép, hasnyálmirigy, vesék és bélrendszer, kismedencei szervek), nyaki lágyrész (nyirokcsomók), pajzsmirigy, nyálmirigyek és nyaki erek vizsgálata. Megvizsgálják a hasi szerveket (máj, epehólyag, epe utak, lép, hasnyálmirigy, vesék, bélrendszer, kismedencei szervek), valamint a hallás- és látásélességet.

A szűrések ideje alatt egészségmegőrzés és egészséges életmódra nevelés ösztönzése, egyéni és csoportos előadások, beszélgetések alkalmával, valamint diétás tanácsadás, valamint előadásokat hallhatnak a mozgás jótékony és a mozgáshiány negatív hatásairól, illetve lesznek csoportos gyógytorna és jógafoglalkozások, különféle bemutatók bemutatók.

szeptember 3.     Csütörtök    Mártély
szeptember 4.     Péntek         Öttömös
szeptember 5.     Szombat     Ruzsa
szeptember 6.     Vasárnap     Zákányszék
szeptember 10.     Csütörtök    Szikáncs
szeptember 11.     Péntek         Eperjes
szeptember 12.     Szombat     Derekegyház
szeptember 13.     Vasárnap     Nagytőke
szeptember 24.     Csütörtök    Székkutas
szeptember 25.     Péntek         Baks
szeptember 26.     Szombat     Ópusztaszer
szeptember 27.     Vasárnap     Balástya

Széchenyi 2020!

Befektetés a jövőbe! Készült az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. megbízásából.

 

Forrás: Promenad.hu