"Hogy Életünk Legyen" Alapítvány az Ifjúságért
2010. szeptember 23. 12:24

 

A  „Hogy életük legyen” Alapítvány az Ifjúságért 1992-ben alakult

Elnök: Pótári Mihály Zsolt

Kuratórium: ifj. Tatár Béla

                           Láda Imre

                           B Kovács Emőke

 

Székhely: 6636 Mártély, Fő u. 66.

 

Célja

Az ifjúság erkölcsi nevelése, szociális és közösségi érzékének fejlesztése, szellemi és kulturális igényének ébresztése, önállóságra és kezdeményezésre nevelése, a jövő és kortárs csoportok újraevangelizálására elkötelezettség kialakítása, küldetéstudatuk megerősítése és az ehhez szükséges anyagi feltételek biztosítása.

 

Módja

Olyan pozitív külső hatásokat gyakorolni a személyekre, hogy ők maguk képesek legyenek módosítani saját magatartásukat, tevékenységüket, életviteli értékeiket, szociális szerepeiket, nevelési módszereiket, személyes kötődéseiket, erkölcsi felfogásukat, eszményeiket és az értelmes életről vallott elképzelésüket.

 

Legfontosabb pedagógiai eszköz

A játék, amely a cselekvés egyik legősibb formája. Hajtóereje az a vágy, hogy az ember a megtapasztalás elevenségével átélhesse önmagát és az őt körülvevő világot; hogy otthon érezze magát önmagában és a világban. A játéknak óriási szerepe van a közösségépítésben, mind a fiatalok, mind a felnőttek világában. Alapítványunk egyik legfőbb célkitűzése a közösségépítés.

 

A „Hogy Életük Legyen”Alapítvány az 1997. évi CLVI. törvény 2.§. c. pontja alapján az alábbi felsorolás szerint végez közhasznú tevékenységet 

 1. Szociális tevékenység, családsegítés
 2. Nevelés-, oktatás-, ismeretterjesztés
 3. Kulturális tevékenység
 4. Gyermek-, és ifjúságvédelem
 5. Hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének javítása
 6. Határon túli magyarokkal kapcsolatos tevékenység
 7. Természet és Környezetvédelem
 8. Sport, a munkaviszonyban és a polgári jogviszony keretében megbízás alapján folytatott speciális tevékenység kivételével
 9. Rehabilitációs foglalkoztatás
 10. A munkaerő piacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése
 11. Közhasznú szervezetek számára biztosított, csak a közhasznú szervezetek számára igénybe vehető szolgáltatások


 

A 2009. évi  programokról, közhasznú tevékenységekről  

Szabadidős és sport programok, egészséges életre nevelés a játék pedagógiai eszközeivel

 A játék, a cselekvés egyik legősibb formája. Hajtóereje az a vágy, hogy az ember a megtapasztalás elevenségével átélhesse önmagát és az őt körülvevő világot; hogy otthon érezze magát önmagában és a világban. A játéknak óriási szerepe van a közösségépítésben, mind a fiatalok, mind a felnőttek világában. Alapítványunk egyik legfőbb célkitűzése a közösségépítés, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a szabadidős programok megrendezésére. Ilyen állandó szabadidős programunk, az idén is megrendezésre került „Májusi Családnap”, „Szúnyogűző nap”, Ping-pong verseny és új közösségi igényekre épülő „Diótörő nap” óvodásoknak és szüleiknek, valamint a családoknál megrendezett „Ovis-zsúrok”a közösségi játékok jegyében. 

 

Tevékeny részvétel a környezet és a természet védelmében

Környezettudatos nevelőmunkánk része, hogy megértessük a fiatalokkal, gyerekekkel, a környezetünk megóvásának fontosságát, és azt, hogy a fenntartható fejlődés az egyes embereken is múlik. Ennek szellemében kapcsolódtunk idén is a szegedi Katolikus Ifjúsági Alapítvány által szervezett „Tesz-vesz tavasz” programba. A fiatalok és gyerekek a község központjában lévő templomkertet, az épülő közösségi házat és környékét takarították, rendezték, fákat ültettek.

 

Fogyatékosok EGÉSZ-ség napja

A játék jelentősége igen nagy a fogyatékosok fejlesztésében. Számtalan olyan pozitív hatással  bír, amely segíti a fogyatékkal élők önbecsülésének, értékesség tudatának erősítését. Már több éve együttműködve szervezzük meg a helyi „Add a Kezed” Mozgássérültek Egyesületével a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Speciális Általános iskolának egy olyan szabadidős napot, ahol játékos foglalkozások keretében erősödik a közösségi összetartozás élményét. A lovas kocsikázás segíti a természet megismerését, megszeretését és megbecsülését. A következő évben tervezzük, hogy ez a program mentálisan egészséges fiatalok bevonásával együtt történjen, ami elősegíti a fogyatékosok beilleszkedését az egészségesek világába, és neveli a fiatalok toleranciáját.

 

Táboroztatás, programszervezés

Négy csoportnak biztosítottunk idén szálláshelyet programmal, ezen felül három olyan csoportnak is szerveztünk programot, akik máshol kaptak szálláshelyet.

 

Lelki segítségnyújtás

Segítséget nyújtunk ahhoz, hogy az egyén nehézségek, zavarok, terhelések, sőt sokszor szomatikus betegségek közepette is megtalálja helyét a társadalomban, és megfelelően tudja kezelni azokat a problémákat és változásokat, amelyeknek ki van téve. Az idén elsősorban rákos megbetegedéssel küzdő emberekkel és válságban lévő egyénekkel, családokkal foglalkoztunk.

Gyermek, ifjúsági és felnőtt oktatás: A tudatosság, az önirányítás, fejlesztése, felelősségvállalás erősítése, értékrend kialakítása a Biblia tanításának ismereteivel, a pedagógia korszerű módszereinek alkalmazásával. Az év folyamán havi rendszerességgel találkozunk csoportfoglalkozásokon felnőttekkel, fiatalokkal a fenti cél megvalósulása érdekében. Nyáron három alkalommal tartottunk lelkigyakorlatot.

 

Nyilvános rendezvények szervezése, hagyományőrzés

Programjaink megrendezésében az iskola, az önkormányzat, számos helyi fiatal, civil szervezet, és az idősebb generációhoz tartozó szimpatizánsok önzetlen munkája nyújtott segítséget. Ennek eredményeként sikeres, színvonalas programokat sikerült megvalósítani. Elsősorban egyházi ünnepkörökhöz kapcsolódó, azok belső tartalmát, értékét tudatosító nyilvános közösségi alkalmak voltak. A Mikulás ünnepség és az Adventi Kézművesnapunk már idén falusi szintű rendezvényé nőtték ki magukat. Új programként valósítottuk meg a Betlehemezést és a Falukarácsonyt.

 

Szenvedélybetegek segítése

 A másik ember mellett állás, annak fejlesztése, támogatása, gyógyulásának segítése, megfelelő rehabilitációhoz segítése. Ebben az évben egy szenvedélybetegnek nyújtottunk ilyen jellegű segítséget.

PROGRAMOK

Retró-buli

Időpont: 2009. február 28.

Helyszín: Bütyök csárda

Résztvevők: 50 fő

Közösségépítő farsangi mulatság a régi idők jegyében.

 

Májusi Családnap

Időpont: 2009. május 01.

Résztvevők: 70 fő

Helyszín: „Soma tanya”

 

Program: Délelőtt játékos vetélkedő, lovas kocsikázás, bográcsozás, baba-mama klub, pálinkakóstolás, sárkánykészítés – eregetés, kézműves foglalkozás.

Szúnyogűző Nap

2009. szeptember 26.

Résztvevők: 200 fő

Helyszín: Holt-Tisza

Program: kézműves sátor, lovaglás, lovas-kocsizás, akadályverseny, szumó-bajnokság, kardvívás, kötélhúzás, egyensúlyozós ügyességi játék, dalsátor, mesesátor, halsütés, hallé.

Ping-pong verseny

Időpont: 2009. december 28.

Helyszín: Faluház

Résztvevők: 25 fő

Program: 3 kategóriában indult verseny női, férfi, gyermek.

Diótörő Nap

Időpont: 2009. október 10.

Helyszín: Óvoda

Résztvevők: 80 fő

A program délelőtt dióveréssel kezdődött, ezt követték játékos vetélkedők, családi futóverseny. Volt arcfestés, vesszőfonás, gyurmázás, termésbáb és sapkakészítés. A környezetvédelemre való nevelést a flakongyűjtés szolgálta. A napot majorett és kacsatánc zárta.  Alapítványunk önkéntesei az egész napos program összeállításában, kézműves foglalkozások egy részének vezetésével, játékos vetélkedő lebonyolításával vettek részt.

Ovis-zsúr

Időpont: 2009. Július 11.

Helyszín: mártélyi családi ház

Résztvevők: 30 fő

Ezt a programot két talpraesett anyukával szerveztük meg. A célja, hogy az óvodások nyáron is találkozzanak egy délutáni szabadidős napon, ahol játékos foglalkozásokon keresztül szociális készségfejlesztés, együttes élmény által való megerősítés történt.

Tesz-Vesz-Tavasz

Időpont: 2009. március 28-29.

Helyszín: alapítványi székhely

Résztvevők: 15 fő

Jó alkalom volt a ez a program arra, hogy a fiatalok és gyerekek észrevegyék, hogy hogyan javíthatnak környezetük esztétikai látványán, hogyan óvhatják a természetet és saját felismeréseiket követve mindezt a gyakorlatban meg is közösen valósítsák.

 

Fogyatékosok EGÉSZ-ség napja

Időpont: 2009. szeptember 18.

Helyszín: Tisza-Holtág

Résztvevők: 30 fő

Lovas kocsizás, sor, és társasjátékok, a tájvédelmi körzet élővilágából néhány érdekesség megismerése, közös étkezés, süteményezés. A finomságokat a helyi Add a kezed Mozgáskorlátozottak Egyesülete készítette, akik kérésére vállalta az alapítványunk a szabadidős program megvalósítását.

 

Önkéntes munka Nagyszalontán

Időpont: 2009. november 28-29

Helyszín: Nagyszalonta – a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthona

Résztvevők: 24 fő

Alapítványunk önkéntesei  2 napon keresztül a gyermekotthonban élő gyermekek teljes ellátása mellett, gondoskodtak,  közösségépítő programokról, személyiségfejlesztő játékokról és közösen tanultak, főztek velük. Ezzel lehetőséget biztosítottak egy kis kikapcsolódásra az ott folyamatosan szolgáló nevelők részére is.

 

Adventi kézművesnap

Időpont: 2009. november 27.

Helyszín: faluház

Résztvevők: 80 fő

Adventi koszorú, karácsonyfadíszek, apró karácsonyi meglepetések készítése. Az advent lelki tartalmának ismertetése az érdeklődő résztvevőknek.

 

Mikulás családosoknak

Időpont: 2009 december 5.

Helyszín: Alapítványi székhely, közösségi terem

Résztvevők: 30 fő

Közös éneklés, süteményezés közben várták a gyerekek és szüleik a Mikulás érkezését. Ezen a rendezvényen elsősorban a fiatal családosok vettek részt.

Mikulás fiataloknak

Időpont: 2009. december 5.

Helyszín: Bütyök csárda

Résztvevők: 25 fő 18-35 év közötti fiatal

Cél: a másik ember ismeretén alapuló személyre szóló kreatív ajándékozáskultúrájának erősítése a fogyasztói, arctalan ajándékozással szemben, közösségépítés. 

 

Falukarácsony

Időpont: 2009. december 19.

Helyszín: faluház

Résztvevők: 200 fő

A programon együtt ünnepeltünk az iskolával és a község lakóival. Nagy sikert aratott a felelevenített hagyomány, a népi Betlehemes előadása, melyet az alapítvány fiataljai és az iskolások közösen adtak elő.

 

Betlehemezés

Időpont: 2009. december 22.

Helyszín: Mártély község területe

Résztvevők: 50 fő

A Betlehemezők meglátogatták az intézményeket és családokat.

Szálláshely biztosítása, programszervezés

Résztvevők: Piarista Szakképző Iskola gödi diákjai 12 fő

Időpont: 2009. május 25-29

Helyszín: alapítványi székhely

Szálláshely biztosítása mellett a résztvevők számára lelkigyakorlatot tartottunk.

 

Résztvevők: Abonyi közösség 8 fő

Időpont: 2009 augusztus 11-15

Helyszín: alapítványi székhely

Szálláshely és lelki program biztosítása

 

Résztvevők: Szombathelyi Népzenei előadóművészek csoportja 6 fő

Időpont: 2009. október 10-11.

Helyszín: alapítványi székhely

Szálláshely biztosítása és táncház

Résztvevők: Gödi Piarista Szakképző Iskola tanárai  15 fő

Időpont: 2009. október 18-20.

Helyszín: alapítványi székhely

Szálláshely és program biztosítása

 

Csak programszervezésben , vagy programok megvalósításában nyújtottunk segítséget három csoportnak:

 • 2009. június 15-20 Esztergomi hittancsoport részére programok szervezése a templomban
 • 2009. június 20-30-ig Budapesti fogyatékkal élő 14-20 éves diákoknak programok szervezésében és megvalósításában segítségnyújtás
 • 2009. augusztus 24-n lelkigyakorlat tartása hódmezővásárhelyi bérmálkozásra készülők csoportjának

Összesen 55 fő részvételével

 

Egyéb szolgáltatások

 • Egy fő alkoholbeteg  egyéni esetkezelése
 • 3 fő daganatos beteg mentális segítése
 • családsegítés 15 alkalommal ( életvezetési tanácsadás, adósságkezelés)

összesen: 7 fő részére

 

Bemutatkozás a kistérségi civil szervezetek fesztiválján

Időpont: 2009. szeptember 19.

 

2009 – be összesen 21 programot szerveztünk, 10 helyszínen, 1500 fő részvételével.

Képtár 2009

Megvalósítandó álmunk egy önfenntartó közösségi ház felépítése, ahol meglévő igényekre tudunk szolgáltatásokat, programokat szervezni. 

Köszönjük, hogy céljaink megvalósítását támogatták!

További támogatások nyújtásához lehetőségek

 • az adó 1%-nak felajánlása „Hogy életük legyen” Alapítvány az Ifjúságért, adószám:18451054-1-06
 • Átutalás a FONTANA Credit Takarékszövetkezet, Mártély, Fő u.64. szám alatt vezetett 57400248-10300552 számú számlára
 • 500, 1.000, 5.000, és 10.000Ft névértékű téglajegyek vásárlásával, amelyet a mártélyi katolikus plébánián, Tatárné Kapus Éva tud az Önök rendelkezésére bocsátani.

 

Köszönjük!

Pótári Mihály elnök, és lelkes munkatársai