Kevés a diák Mártélyon
2013. május 9. 10:27

Tervet dolgoztak ki a mártélyi iskola jövőbeni sorsáról. A Nemzeti Alaptanterv követelményei szerint ugyanis osztályonként minimum 14 tanulónak kell lenni, ez pedig a falu oktatási intézményében már évek óta nincs meg.

– A véleményezési, egyeztető eljárásnál tartunk. Az elképzelések szerint az alsó tagozatosok továbbra is Mártélyon tanulnának, az első–másodikosok és a harmadik–negyedikesek összevontan, ahogy eddig is. A következő tanévre mindösszesen 9 leendő elsőst írattak be az intézménybe – magyarázta Tóthné Kecskeméti Katalin vásárhelyi tankerületi vezető, aki a témában tegnap délután tartott szülői értekezletet a településen. A rendezvény nem volt sajtónyilvános, munkatársunk nem mehetett be, de a tankerületi vezető tájékoztatta a megoldási javaslatokról. Ma pedig sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

A felső tagozatba jelenleg ötödikbe 10, hatodikba 2, hetedikbe 13 és nyolcadikba 9 mártélyi gyerek jár. Vásárhelyről és Mindszentről is vannak tanulók, de még így sem érik el a minimális 14 fős osztálylétszámot.

– A felsősök kapcsán azt javasoljuk, a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában folytassák szeptembertől tanulmányaikat. Tanulóbérlettel a helyközi járatokkal járhatnának be a gyerekek, reggel és délután is jó a buszközlekedés. A Mártélyra kijáró felsősöknek felajánljuk, hogy a vásárhelyiek a Varga Tamás iskolába, a mindszentiek pedig Mindszenten a helyi intézményben folytassák az iskolát. A leendő nyolcadik osztályosokat nem szeretnénk az utolsó évben szétszedni, ezért mártélyi osztályfőnökükkel együtt külön tanulócsoportként tanulhatnának a vásárhelyi Varga Tamásban. Egy mindszenti gyereket is érintene ez, ő és szülei eldönthetik, hol tanuljon – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin. A mártélyi iskolában egyébként jelenleg 52 felsős és 50 alsó tagozatos diák tanul. Az engedélyezett pedagóguslétszám 14, akiket a rendszeren be-
lül igyekeznek elhelyezni.

– Mindenkinek a lehető legjobb megoldást szeretnénk ebben a helyzetben – hangsúlyozta Tóthné Kecskeméti Katalin.

Szülői vélemények:

Az értekezlet után több szülővel is beszéltünk. Nevét nem vállalva egyikük azt mondta, nem látja értelmét beíratni gyermekét már alsó tagozatba sem, inkább eladja a házat és elköltözik Mártélyról. Egy másik szülő szerint még az alsó tagozatért is küzdenie kell majd a településnek, egy harmadik viszont azt mondta: nem lehet szembemenni a törvényekkel, ha nincs meg a szükséges létszám, lépni kell.

Forrás: Délmagyar.hu