Közlekedésbiztonság
2010. augusztus 24. 10:59

Egy matrica, mely csökkentheti a balesetek számát

Egyedülálló sofőrbejelentő-rendszer

 Komoly balesethez vezethet, ha egy-egy sofőr agresszíven, a szabályokat be nem tartva közlekedik. Ennek csökkentése érdekében közlekedésbiztonsági programot indított el elsőként Magyarországon a szegedi HogyanVezetek.hu Kft.

 Közútjainkon közlekedők közül ki ne találkozott volna olyan veszélyes helyzettel, melyet az okozta, hogy egy sofőr nem megfelelően váltott sávot, gyorsabban hajtott a megengedett sebességnél, nem tartotta be a követési távolságot vagy nem adta meg az elsőbbséget. A balesetek jelentős részét a fentiek idézik elő. Ezért fontos: mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb veszélyhelyzet alakuljon ki az útjainkon.

Az azonban fizikai képtelenség, hogy minden kilométerkőnél egy-egy rendőr álljon. Sajnos olyan közlekedési morál alakult ki, hogy szinte csak az egyenruhás jelenlétének van visszatartó ereje. Ezért olyan lehetőséget kell teremteni, mely akár hasonlót eredményezhet, mint egy az út szélén posztoló járőr. Több hivatásos rendőr szolgálatba állítása szinte képtelenség, ezért adja magát az az elképzelés, mely szerint a közlekedés valamennyi résztvevője akár maga is lehet visszatartó erő, ha megfelelő motivációt kap.

Ennek egyik jó módszere az a program, mely az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Angliában már régóta elterjedt. E szerint a céges gépjárművek hátoldalára egy sárga matrica kerül, melyen a Hogyan vezetek? kérdés és egy telefonszám szerepel. Így, ha a forgalomban résztvevők találkoznak egy felmatricázott járművel, melynek sofőrje nem megfelelően vagy balesetveszélyesen vezet, bejelentést tehetnek az eseményről.

Ez a lehetőség most már Magyarországon is elérhető. Az országban egyedülállóként a szegedi HogyanVezetek.hu Kft. alkalmazza az úgynevezett sofőrbejelentő matricarendszert. A sárga matricán náluk is olvasható a Hogyan vezetek? kérdés, valamint egy telefonszám, a jármű azonosítója, illetve a www.HogyanVezetek.hu weblap címe. A beérkező hívást az ügyfélszolgálaton rögzítik, s az eseményről írásos jelentést küldenek a sofőr főnökének.

A program legfontosabb feladata a közúti balesetek számának csökkentése. A hivatalos külföldi statisztikák azt mutatják, hogy azon céges járműveknél, melyekre felkerültek ezek a matricák, éves szinten 25-35 százalékkal csökkent a balesetek száma. Ugyanis sofőrjeik, mivel tudják, hogy bármikor bejelenthetik őket, jóval körültekintőbben, szabályosabban közlekednek.

A programban résztvevő cégek, vállalatok, önkormányzatok vezetői is jól járnak: hiszen nem csupán kevesebb a baleseti eredetű káruk, hanem a megfelelő közlekedési morál megtartásával kevesebb üzemanyagot fogyasztanak járműveik, csökken az autók alkatrészeinek kopása is. Emellett az sem elhanyagolható eredmény, hogy növekszik azon cég pozitív elismerése, melynek sofőrjei nem idéznek elő balesetveszélyes helyzeteket a közutakon.

A rendszer bevezetését eleinte a sofőrök kedvezőtlenül is fogadhatják, hiszen attól tartanak, következménye lehet annak, ha bejelentik őket. A program viszont nem arra irányul, hogy megnehezítse a munkájukat. Épp ellenkezőleg, az a cél, hogy kiszűrje azokat közülük, akik agresszíven, balesetveszélyesen közlekednek. Ez által a szabályosan vezetők megítélése pozitív lesz, hiszen dicsérő telefonhívások is érkezhetnek a 0-24 óra között működő ügyfélszolgálatra.