Máriás Ferenc film teltházas bemutató
2014. február 27. 23:42

Blog - Az élet egy csodálatos utazás, miközben "felhőkről lábat lógatunk, ezek mi vagyunk, a Szabadság vándorai..."

 

A Mártélyi vetítésről a Vásárhely24 is beszámolt, a képre kattintva megnyillik a cikk. Köszönjük nekik!

A Mártélyi Máriás Ferenc film teltházas bemutató jól sikerült, nagyon jó érzés volt ott lenni. A fotókat Baranyai Antal készítette.

2014-ben folytatjuk a Máriás Ferenc erdész: Életem című 89 perces életrajzi dokumentumfilmünk vetéseit, a következő 2014 február 21-én lesz Mártélyon a Faluházban este 18:00-ás kezdéssel. Szervezzük a film vetítését a Los Angeles-i és a New York-i Magyar Házakban egy a XXI. századi internetes lehetőségeket felhasználó élő kapcsolásos filmbemutató sorozat első állomásaként a kint élő magyarság számára. További megrendezésre kerülő országos filmszemlékre is nevezzük a filmet. Szeretnénk a 2011-ben Czene Ferenccel Magyarországon és Los Angelesben forgatott szintén életrajzi dokumentumfilm vágását minél hamarább befejezni és bemutatni a filmet mind itthon, mind az Egyesült Államokban. 3 további reklám és promóciós film elkészítése is szerepel a tervünkben.

2013-ban a Géczy Gábor előadását rögzítettük Hódmezővásárhelyen, melyet a bejegyzés írásakor több mint 13 és fél ezren tekintettek meg. Készítettünk Rocco Jeans reklámanyagot és a Lactus cégnek egy 108 oldalas Televízió és Rádió műsorstruktúrát mely a technikai stúdió felszerlésre éppen úgy kitért, mint a stáb beosztására és a műsorok tartalmi és adásmenetszintű, perc alapú leírására. Leforgattuk Ujlaki Mária Erdélyi imádság és a Szociális otthon dala című saját szerzeményeinek kis klipjét. Tovább bővült a Dental Implant Center filmjeinek száma is és a Dante Dent Fogászati Centrum 2013 Referenciák fotófilmjeit 5 nyelven is mi készítettük. Dolgoztunk a Sorsunk Van című 2009-ben az AXN Filmfesztiválra készített rövidfilmünk burleszk változatán, melynek elkészülése 2014-ben várható és angol, illetve magyar nyelven lesz látható. A legnagyobb munka azonban 2013 szeptemberében kezdődött. A Máriás Ferenc erdész: Életem című 89 perces életrajzi dokumentumfilm vágását kezdtük meg. A filmhez rengeteg archív filmagyagot vásároltunk és az évek során forgatott összes lovas jelenetet felhasználtuk. Például szerepel a filmben 1997-ben általam forgatott lovastúra képanyagán túl a 2004-ben a Francia TV5 részére készített kisfilm lovas jeleneteiből is jónéhány. A dokumentumfilm 2013 november 25-én került zártkörű vetítésen bemutatásra Hódmezővásárhelyen az Emlékpont múzeum emeleti vetítő termében a családnak, a támogatóknak, a stábank és a sajtónak. A film pozitív víszhangot kapott a megjelent cikkekben. Még november végén nevezésre került a film a X. Aranyszem Opertőr Film Szemlére is. A film nyilvános bemutatóját 2013 december 11-én tartottuk a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében Hódmezővásárhelyen. Mindszenten, Máriás Ferenc szülővárosában pedig teltházas vetítésen mutattuk be december 21-én a Mindszenti Művelődési Házban. A filmről megjelent írások közül néhány az alábbi linkeken olvasható:

 

Kanadában 2012-ben a Kanadai Magyar Televíziónak nyújtottam segítséget 5 hónapon keresztül Torontóban. Művészeti vezető, felelős szerkesztő, adásrendező, adásvágó, operatőr, vágó és szaktanárként segítettem a munkát az elkészített száznál több adásanyagban, valamint felépítettük a Torontói Magyar Televízió green stúdióját. Az ott összeállt stábot betanítottam az adáskészítés minden fázisába. A Televízió új műsorstruktúráját felállítottam és a heti rendszerességgel készített félórás Magyar Képek Magazin műsorának nézettségét megsokszoroztuk. Hazatérve Schachinger Tamás és Schachinger Lívia Los Angelesben élő barátaim esküvői filmjét forgattuk le a nyár közepén a Budai Várban két kamerával. Az esküvői film, mert ez nem egy videó lett, hanem egy 2 óra 20 perces HD film szerkezetét és képi világát a Kanadában látott, az ott használt esküvői filmes megoldások felhasználásával készítettük el. 2012 nyár végén összevágtam a Kanadában forgatott Latin Varázs formáció koncert flmjét, amit 3 kamerával rögzítettünk Torontóban 2012 február végén a Paraméter klubban. Októberben vágásra került a Kanadai Repüléseink klip, amely több repülőutat örökített meg kisgéppel Torotóban és környékén, a Niagaránál, Crafford Lake indiánfalu felett és Kingstonba. A klip nem Televíziós felhasználásra készült, csak barátságból, ettől függetlenül a Kanadai Magyar Televízió elkérte és adásba helyezte az egyik műsorában. 

2011 októberben Los Angelesben leforgattuk a Czene Ferencről szóló életrajzi film amerikai képanyagát. Az utómunkálatok további archív anyagok beszerzésével fog folytatódni.

Szeptemberben forgattuk le a DunaTV Kívánságkosár című műsora számára Baki József Erdélyben Éltem című dalának a videóklipjét Los Angelesben és környékén. Augusztusban a San Fernandó Völgyi Magyar Református Egyház Szüreti Bálján forgattunk. A bálról 2 órás anyagot állítottunk össze a 3 kamerával készült felvételekből.
Júliusban fejeztük be a Dental Implant Center Hungary közel 10 perces filmjét, mely a hazánkban felfelé ívelő fogászati turizmus igazi, amerikai szintű reklámfilmje. 3 nyelven kérték, angolul forgattuk, német és olasz feliratozással láttuk el a filmet. A film sikerét az is igazolja, hogy a megrendelő Dental Implant Center Hungary azonnal kérte az egy és két perc közötti reklámfilm elkészítését is, melyet átadtunk. A UIPM filmünk sikerét igazolva a Operate-IQ Gmbh, a Lézer fegyver feltalálója és gyártója további filmek készítésére kért fel minket, melyekre örömmel válalkoztunk. A Százhalombattai Világkupán 6 nap forgatással és egy hónap utómunkával további 8 filmet készítettünk el és adtunk át a Németországi Operate-IQ Gmbh-nak. A filmeket angol nyelven készítettük és rövidesen látható lesz a weboldalukon. Csak hab a tortán, hogy a filmek elkészülte előtt a Magyarországi Öttusa Szövetség is megkért minket, hogy a sportágat népszerűsítő filmjüket és Londoni Olimpiára szánt promó filmjüket is mi készítsük el. A film átadása a napokban történik meg és kellőképpen inspiráló hatással lesz a sportág felé kacsinagtó fiatal spotolók, a sportág iránt érdeklődők számára.

2011 februárjában és májusában, hosszas előkészítés után megkezdtük Máriás Ferenc életéről szóló dokumentumfilmünk forgatását. A 89 éves, Mindszenten élő Feri bácsi fantasztikus életúttal rendelkezik. 1922. február 22-én született és a hadifogságból regénybe illő módon megszökve főerdészként dolgozott nyugdíjba helyezéséig. Az azóta eltelt 30 év sem volt eseménytelen. Az állatok iránti szeretete, a lovak iránti rajongása, mely végig kísérte az életét, sok kalandba vitte és a kedvünkért 89 évesen is sokakat megszégyenítő módon ült fel a Felhő nevű lovára az első forgatási napunkon a film kedvéért.

Saját tervezésű házára rendkívül büszke, a padlástérből való etetése a lovaknak igazi találékonyságra vall. Külön a zabnak egy beépített csövön keresztül, szerteágazva lovanként, külön a széna egy csapóajtón keresztül, mindent úgy, hogy ne kelljen kimenni a hidegbe, ugyanakkor minden logikus legyen. Feri bácsinál minden természetes anyagból van és logikus. Máriás Ferenc az Alföldi lovas életben fogalom, élete, hitvallásai irányt mutathat sok ma élő embernek. Jókedvűen meséli el életének történeteit a dokumentumfilmünkben, jó humorát igazolva és könnycseppeket csalva majd a nézők szemébe. A dokumentumfilm tervezett címe: Máriás Ferenc: Életem. (2011)

2011-ben kerül forgatásra Czene Ferenc Los Angelesben élő '56-os Magyar barátunk életéről szóló Dokumentumfilmünk. A film előkészületeit megkezdtük és az archív anyagok feldolgozása történik jelenleg. Czene Ferencről néhány mondatban. 1956-ban halálra ítélték és kénytelen volt menekülni hazánkból. Kaliforniában az ott élő Magyarság segítője, később vezetője is lett egy időre, majd 1989-ben "hazadisszidálva" a kárpótlásból visszakapott földjén, Gyula mellett elkezdte felépíteni saját tervei alapján a házát, mely az elmúlt 16 év alatt jelentős kulturális és művészeti központtá nőtte ki magát. A filmünk Czene Ferencről, életéről, gondolkozásáról, tetteiről és az általa felépített Czene Tanya kulturális múltjáról, jelenéről és jövőjéről szól majd.

2010. október végén, a Nemzetközi Öttusa Szövetség megbízásából készült az új lézeres lövészet technológiájáról és a gyakorlati használatáról szóló filmünk. A 2012-es Londoni Olimpián már ezzel a technológiával fognak versenyezni a sportolók. A film elkészült és nagy sikert aratott a Rigában rendezett nemzetközi konferencián. A film megtekinthető a www.pentathlon.org weboldalon a lap közepén található Pentathlon TV-ben. Kattints erre a linkre: http://www.pentathlon.org/media-centre/video-highlights/2010-videos/laser-shooting4371

Októberben fejeztünk be egy Tanzániai utifilmet a Sumi-Agro cég megbízásából. A nyár végén, Szeptember elején forgattuk le a Budapest, Budapest Te Csodás... című kuplé klipet Farkas Bálint és Bálint Emese szereplésével. A klip producere a Los Angelesben élő Előd László volt. A klip megtekinthető a Filmjeink fül alatt.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy megtöltsük tartalommal az oldalakat. Lesznek itt a 25 év alatt készült filmekből ízelítők, jelenetek, stábfotók, linkek, forgatókönyvek melyek itt íródtak, de elérhető lesz néhány nagy Hollywoodi film eredeti forgatókönyve is.