Második világháborús áldozatokra emlékeznek Mártélyon
2015. augusztus 26. 22:02

Mártély Község Önkormányzata és a „Hogy Életük Legyen” Alapítvány az Ifjúságért szervezet, szeptember 6-án megemlékezést tart a második világháborúban részt vett és meghalt mártélyi katonák tiszteletére. A programok közül kiemelendő a „Délvidéki Magyar Golgota 1944-45.” című vándorkiállítás és a mártélyi áldozatok kiállítása is, amelyek kincseit a rendezvényen tekinthetik meg először az érdeklődők.

Az emléknap programjait Pótári Mihály Zsolt, a „Hogy Életük Legyen” Alapítvány az Ifjúságért elnöke ismertette, az esemény jelentőségéről Borsos József polgármester, míg az Általános Közművelődési Központ tevékenységéről Horváth Tibor megbízott igazgató beszélt a kedd délelőtti sajtótájékoztatón a mártélyi Faluházban.

 

„Már az elmúlt évben is sikeres  megemlékező rendezvényt bonyolított le az önkormányzat és a „Hogy Életük Legyen” Alapítvány az Ifjúságért, az első világháborús hősök tiszteletére. Idén a második világháború áldozataira emlékezünk. Ezek az emberek hősök voltak, az akkori viharos években képviselték a településünket, a háború forgatagában. Az alapítvány hiánypótló munkát végez, hiszen az Általános Művelődési Központ munkatársaival közösen idős mártélyiakat keresnek fel, és összegyűjtik azok szóbeli és tárgyi emlékeit. Bízunk abban, hogy ezek elérhetőek lesznek az utókor számára nyomtatott és elektronikus formában is a jövőben” – fogalmazott Borsos József polgármester.

Pótári Mihály Zsolt elmondta, az emléknap 10 óra 30 perckor koszorúzással kezdődik az öregtemetőben, amelyet ünnepi szentmise követ a katolikus templomban – az áldozatok és hősök emlékének felajánlva. Ezután kerül sor az emléktábla avatására, amelyen a második világháborús mártélyi áldozatok névsora mellett olvasható lesz az orosz megszállás rövid, helyi vonatkozású története is, sőt az emlékművön térkép szemlélteti a háborús hősök életútját (hol estek el, hol kerültek hadifogságba a katonák). QR kód segítségével pedig még több információt tudhatnak meg a történésekről az érdeklődők.

További részletek >>>

Forrás: Promenad.hu