Nemcsak formaság
2012. március 26. 10:05

„A két testvértelepülés közötti kapcsolatot ahhoz hasonlítanám, mint amikor egy kavicsot dobunk a vízbe és körülötte keletkező vízgyűrű egyre szélesebb lesz. Így szélesedett a mi kapcsolatunk is” mondta köszöntőjében Balogh Jánosné Mártély polgármestere, azon az ünnepélyes találkozón, amelyen aláírásával erősítette meg 15 éves testvértelepülési kapcsolatát Mártély valamint a Köln és Bonn közötti, Althenari Települések Szövetsége.

„Évente váltakozóan rendszeresek az iskolások utazásai, ami különösen a mártélyi gyerekeknek volt óriási élmény, hiszen mindez jóval az Európai Uniós csatlakozás előtti időktől kezdődött. Nagyszerű lehetőség mind a mai napig a német nyelvtanulásban. Ki is tesznek magukért," mondta Baloghné a Vásárhelyi Híreknek.

Achim Haag főpolgármester is kitett magáért, ugyanis közel kétoldalas beszédét, mindenki meglepetésére magyarul mondta el. Már éppen felállni készült a tolmács, amikor a főpolgármester belekezdett, „Tisztélt polgermeszterasszony, kedvesz Judit”

Érezhetően ez a bensőséges hangulat jellemezte a három napos találkozót is. Ennek során többek között szakembertalálkozón az óvodai és iskolai módszereket, tapasztalatokat beszélték meg, majd szombaton délután sor került a szerződés megerősítésére. Este pedig bálba volt hivatalos a német delegáció.


„Éppen 15 éve, a Települési Önkormányzatok Szövetsége szervezett Németországban egy találkozót, abból a célból hogy német településekkel felvehessük a kapcsolatot. 30 polgármester, köztük jómagam utazott ki és ott találkoztunk a kinti polgármesterek egy csoportjával. Így jött létre Mártély és a 13 települést magába foglaló térségi tömörüléssel, az Althenari Települések Szövetségével egy máig tartó, jóval a protokoláris jellegnél túlmutató kapcsolat”. Hogy ez mit jelent a valóságban, a polgármesterasszony elmondta, az egykori cseregyerekek közül többen ma már felnőttként is tartják a kapcsolatot, önszerveződően rendszeresen találkoznak, sőt nem egy esetben mártélyiaknak munkalehetőséget is találtak. Arra a kérdésre, kapnak-e más jellegű segítséget, a polgármesterasszony az mondta, nyilvánvaló a két település közötti gazdasági különbség, ezért Mártélyt a németek rendszeres adományokkal, sőt az utóbbi időben pénzzel is segítik.

 

Forrás: vasarhelyihirek.hu