Ősztől Vásárhelyre járnak a mártélyi felsőtagozatosok
2013. május 9. 10:40

– Sok erőfeszítést tettük, hogy megmaradjon az iskolánk, hiszen egy település addig él, amíg van iskolája. – jelentette ki a szerdán Mártélyon tartott sajtótájékoztatón Balogh Jánosné, a falu polgármestere. Szerdai lapunkban megírtuk: kevés a diák Mártélyon – a törvény szerint osztályonként 14 gyereknek kell lenni. A Mindszentről és Vásárhelyről ide járókkal sincs ennyi. A tervek szerint a felső tagozatosok vásárhelyi intézménybe kerülnek.


– Sajnáljuk, hogy megszűnhet a felső tagozat. Ez egyfajta falurombolás – vélte a polgármester. – Pokorni Zoltán egykori fideszes oktatási miniszter 2007–2008-as nyilatkozata szerint az intézményi összevonások legnagyobb vesztesei a kistelepülések. Klebelsberg Kuno forog a sírjában, hiszen pont ő teremtette meg az 1900-as évek elején a népiskolákat. Most az ő nevével jelzett integráció szünteti meg – mondta Balogh Jánosné. Hozzátette: januártól a Vásárhellyel közös polgármesteri hivatallal Mártély önállósága még nem szűnt meg, de azon az úton halad. Mártély Vásárhely üdülőfaluja lehet. Ugyanakkor elfogadják az iskola kapcsán, hogy törvény írja elő a változtatást. A lehetőségekhez képest Tóthné Kecskeméti Katalin, vásárhelyi tankerületi vezető a maximumot próbálja kihozni az integrációból – jelentette ki Baloghné.

Balogh Jánosné órát tart a mártélyi iskolában
Balogh Jánosné órát tart a mártélyi iskolában


– A döntési folyamat előkészítésénél tartunk. Tájékoztattuk a tantestületet, a szülőket. Az emberi erőforrások miniszterének terjesztjük fel a javaslatainkat, ő május 31-éig dönt minderről – tudatta Tóthné Kecskeméti Katalin. – A gyerekek a legfontosabbak, hogy ők ne sérüljenek, és a lehető legjobb megoldást kapják. Igyekeztünk, hogy földrajzilag a legközelebb eső vásárhelyi iskolával történjen az integráció, a Varga Tamás Általános Iskolával. Fontos szempont, hogy a pedagógusok sorsa is megnyugtatóan alakuljon. Keressük azt a lehetőséget, hogy a rendszeren belül foglalkoztassák tovább őket, többeket a Varga Tamásban. Ha a miniszter úr úgy dönt, akkor szeptembertől zökkenőmentesen meglesz ez az integráció. Fontos, hogy Mártélyon maradjon az alsó tagozat, hiszen jó, nyugodt környezetben vannak a gyerekek. Kértem a szülőket, tegyenek meg mindent, hogy itt maradjanak az alsósok – mondta a tankerületi vezető.

Forrás: Démagyar.hu