Süvegs Gergő volt a vendégünk
2016. november 11. 13:28

Az Országos Könyvtári Napok keretében az NKA támogatásával és a Somogyi - Könyvtár segítségével Süveges Gergő volt a vendégünk, a Négy alapigény c. előadásának 2. részére került sor. Tavaly volt az első rész, nagyon vártuk már a másodikat is.

Először átismételtük a múltkor hallottakat. A négy érzelmi alapigény, a szeretet, a barátság, az értékesség-tudat és a szabadság-érzet, ezek hiánya miatt nem tudunk egészségesen élni. Ha valami kimarad vagy elmarad az életünkből, azt később már nem tudjuk bepótolni, csak „elgyászolni”. Tavaly megnéztük a fa gyökérzetét és leveleit, terméseit, most a fa törzse és ágai következtek.

A fa törzse a vágyainkról szól, törzsének a szélessége a fizikai szükségleteket ábrázolja, a magassága az álmokat. Milyen hosszra tervezzük az álmainkat? Közeli, élethosszig tartó vagy talán a halálon túl is. Mély vágyaink, amiket nehéz felismerni önmagunkban, egész életünkön át motiválnak minket. Ezek tetteink mozgatórugói, csak mi nem ismerjük fel ezeket. Pl. ilyen lehet mások megsegítésére való törekvésünk.

Álmok nélkül szegényes lesz életünk, s a „fa” törzse csak alacsony lesz, így maga a „növény” sem tud kiteljesedni. Rajtunk áll, hogy életünk fája szép sudár lesz-e, vagy alacsony, beteges kinézetű. Egyedül rajtunk!   

Nagyon jó hangulatban telt az este, melynek végén volt lehetőség kérdezni és dedikáltatni is.

Sajti Imréné könyvtáros