Székely lakodalmas
2014. november 19. 11:52

Székely lakodalmas:

Nagy örömmel és izgalommal vártuk ezt az eseményt, mivel még nem szerveztünk ilyen jellegűt.

A Nyárádremetéről érkező vendégek és segítők már csütörtökön megérkeztek. Pénteken reggel megkezdődtek az előkészületek, sürögtek-forogtak, sütöttek-főztek, voltak, akik dalra fakadtak, mindeközben a Faluház nagyterme is lassan díszbe öltözött.

Eljött a várva várt nagy nap. Az ifjú pár is kivette részét a készülődésből, bár eléggé izgatottak voltak, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy annak lennie kell. Estére már mindenki díszes népviseletbe öltözve várta a lakodalom kezdetét.

A vendégek először az Erdei iskolában láthatták, hogyan történik a vőlegény kikérés, majd a Rákóczi utcában a menyasszony kikérés, mindeközben megkóstolhattak különböző pálinkákat, apró sütikkel kínálták a kíváncsiskodókat például a pánkó, ami egy mini fánk és ízelítőt kaphattak a Remetei zenekar színvonalas játékából.

A Faluház előtt pedig az ifjú pár örök hűséget esküdött. Miután mindenki elfoglalta a helyét, kezdődhetett a lakodalom. Az első táncot a díszbe öltözött Nyárád-mentiek ropták, ízelítőt adva a még mindig elevenen élő tánckultúrájukból, majd a násznép is táncra perdült, ahogy megszólalt a zene. Közben a szorgos felszolgálók sorban hozták a finomabbnál-finomabb ételeket. A hangulat remek volt, a zene változatos. Sok játékos feladat volt, melyet vagy a násznagyok, vagy az újpár oldott meg. Ilyen volt a násznagyok talicskázása, a vőlegény szoknya alá bújása vagy a csizma lehúzása. Mivel gyönyörűen énekelt a menyasszony, ezért dupláznia kellett ebből.

 Volt ajándékozás, melynek bevételét a házaspár felajánlotta az Alapítványnak a cél eléréséhez, hogy jövő nyáron a Nyárádremetei fiatalok idelátogathassanak.

A program- és ételkínálat változatosnak és érdekesnek bizonyult.

Jóleső érzéssel töltött el, hogy minden vendég arcán az elégedettséget láttam. Megérte a szervezésre fordított idő és munka, hiszen mindenki új élményekkel gazdagodva térhetett haza hajnaltájt.

Mindazoknak a résztvevőknek köszönjük, akik megjelenésükkel támogatták a rendezvényt.

Köszönjük mindenkinek, aki kivette részét a program előkészítéséből, lebonyolításából, személyes közreműködésével, adományával segítette a Székely lakodalmas színvonalas megrendezését.

 

A rendezvény képei az Egyéb érdekességek fül alatt tekinthető meg.

 

 

                                                                                                                  Lantos Adrienn