Tájékoztató gazdálkodóknak
2013. február 5. 14:38

Tél közepette sincs uborkaszezon, mert február 4-én indul Hódmezővásárhelyen a Csúcsi Olvasókörben és Szegeden zárul február 21-én a megyeháza Csanád termében a megyei agrárkamarai listás szavazás. A regisztrált termelők a megyében 7 helyen adhatják le szavazatukat 10 és 17óra között. Kihelyezett plakátokról tájékozódhatnak, illetve a Magyar Agrárkamara honlapján.

A járások megalakulásával újra be kell jelenteni a földhasználatot 2013. március 30-ig a "Földhasználati azonosító adat közlési lap" benyújtásával. (Földhivatal Hódmezővásárhely, Petőfi u.6.) Postai benyújtás esetén mellékelni kell a személyi azonosító és a lakcímkártya másolatát.

Március 19-ig hasznos megújítani az őstermelői igazolványt. Az új igazolvány 1000 Ft, és évenként még 1000 Ft, amelyet 1-2 és 3 évre lehet újítani. Kompenzációs felárra addig nem jogosult az őstermelő, míg nincs megújítva az igazolvány. Nyomtatvány és csekk a fogadóórákon kapható (tanácsadói: kedden és falugazdász: pénteken.)

Változott a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylés menete. Idén még utoljára papír alapon is benyújtható (új nyomtatványon), és nem kell mellékelni a számlákat és nem kell hozzá tulajdoni lap és hivatali igazolás sem . A falugazdásztól 2014.01.01-től csak elektronikus benyújtásra lesz lehetőség.

Jó munkát és eredményes gazdálkodást kívánok 2013-ra is.

Tonkó Tibor agrárkamarai tanácsadó