Záporoztak a nyílvesszők Mártélyon - Galériával!
2015. augusztus 30. 22:20

Immáron negyedik alkalommal rendezték meg szombaton a Lehel kürtje íjásztalálkozót, melynek ez alkalommal a mártélyi kemping adott helyet. A családias hangulatú rendezvényen több mint 60 íjász versenyzett, némi túlzással a 6 évestől a 90 évesig.

„A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” – hangzik a híres középkori fohász, amely bizonyítéka annak, hogy az íjászatban mindig is kiemelkedő volt a magyarság, s nincs ez másképp ma sem; erről a IV. Lehel kürtje íjásztalálkozón mi is megbizonyosodhattunk. A versenyre szép számmal érkezett nevezés, több mint 60-an vágtak bele a nagy „íjászkalandba”, Csongrád és Békés mellett, még Pest megyéből is ellátogattak a festői szépségű dél-alföldi településre.

Sándor József Attila, az íjásztalálkozó főszervezője elmondta, a rendezvény teljes mértékben civil kezdeményezés, amelynek célja az íjászok és a családok összehozása, tehát a közösségkovácsolás. A programnak idén a mártélyi önkormányzat biztosított helyet, a község Tisza-parti kempingjének területén. Az önkormányzattal hosszú távú együttműködésre van kilátás, így elképzelhető, hogy az elkövetkezendő években is Mártélyon rendezik meg az íjásztalálkozót, immáron egyesületi keretek között, hiszen mint megtudtuk, a szombati összejövetel egyfajta alapító rendezvénye, tagtoborzása volt a majdani Lehel kürtje Íjászegyesületnek, amely nemcsak az íjászat, hanem a szövés és a kovácsolás hagyományait is ápolná.

A helyszínt bejárva, az az érzése támadt az embernek, hogy visszautazott az időben: a kemping területén jurták sorakoztak és nomád népviseltbe öltözött emberek íjászkodtak.

További részletek >>>

Tovább a Galériához >>>

 

Forrás: Promenad.hu