Mártélyi Falumegújítás Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Mártélyi falumegújítás

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely, Falumegújítás és fejlesztés célterület,

A projekt időszak: 2010. május 5-től 2011. augusztus 31.

Kedvezményezett: Mártély Község Önkormányzata (6636 Mártély, Rákóczi tér 1.)

Közreműködő szervezet: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) (1095 Budapest, Soroksári u. 22-24.)

Kivitelező: Maczelka és Társa Kft.

Felelős Műszaki vezető: Termes-Kis Gábor

Tervező: Igaz Mihály okleveles építőmérnök, tervező É2-06-0220/2003.

Műszaki ellenőr: Hajdú Tamás H-ARCH' Építőipari Tervező, Kivitelező és Kereskedelmi Kft., 6640 CSONGRÁD, Csengeri u. 2.

Az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás összege: 37.352.239 Ft

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


A fejlesztés rövid leírása:

Meglévő ravatalozó épület bővítése:

A falu szélén Hódmezővásárhely irányában található a jelenleg is működő temető, melyben egy régi ravatalozó épület is áll. Ez az épület jelenlegi formájában nem tökéletesen szolgálja a funkcióját. A bontási munkálatokat követően kerül kialakításra a meglévő kis méretű terasz helyén egy új nagyobb fedett terasz és az épület másik végén történő bővítés során egy új szociális blokk. Ebben a blokkban egy férfi WC és egy akadálymentes WC kerül kialakításra.


Az új fedett terasz kialakításánál egy impozáns épületrész kialakítására törekedtünk. Az épület körül 1,5 m széles szürke kiselemes kőburkolatú járda lesz megépítve, melyen kívül még egy két sorból álló beton járdalap burkolat lesz kialakítva.


Útbaigazító táblák:

A településen belül a nagyobb, forgalmasabb kereszteződésekben útbaigazító táblák kerülnek elhelyezésre.


Régi temető:

A falu belterületén a Fő utca mellett elhelyezkedő régi, használaton kívüli temető bejáratához egy egyszerű fa szerkezetű, jelzésszerű kapuépítményt és kerítést terveztünk.


Faluház környezete:


A faluház mellett a vasútállomás felé vezető úton a meglévő aszfaltburkolaton 6 db parkoló kerül kialakításra. Ez tulajdonképpen csak útburkolatra történő felfestést jelent. A meglévő zöldterület helyreállítását, felújítását is el kell végezni.


Főtér:

A település főterén az épületek között egy új kiselemes járdaburkolat kerül megépítésre, mely mellett padok és szemetes gyűjtő edények kerülnek elhelyezésre. Növénytelepítés és zöldterület felújítás is fog itt történni.Meglévő kerékpárút környezete:

A településen keresztül egészen a Tisza partig levezető kerékpárút, a vasútállomáshoz vezető út és a polgármesteri hivatalhoz vezető út mellett mintegy 300 m-ként szemétgyűjtő edények kerülnek kihelyezésre. A kerékpárút mellett sárga védő korlátok kerültek korábban kihelyezésre, melyek jelen programban felújításra, cserére, pótlásra kerülnek.  

                                                  

A Mártélyi Falumegújítás című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.